Državno prvenstvo v kolesarstvu - Kronometer

Na Pokljuki smo se udeležili državnega prvenstva v kolesarstvu

Med 22.6. in 25.6.2023 je na Pokljuki potekalo državno prvenstvo v kolesarstvu, kjer se za laskavi naslov »Državnega prvaka« potegujejo kolesarji in kolesarke v vseh starostnih disciplinah. Najprej je tekma v kronometru, par dni za tem pa še na cestni dirki.

Parakolesarstvo v Sloveniji nima veliko privržencev, še manj pa takih, ki bi se resno ukvarjali s tem. Ta šport je zagotovo med najtežjimi športnimi disciplinami paraplegikov. Z letošnjim letom so organizatorji pri kolesarski zvezi Slovenije v ta termin prvič vključili tudi parakolesarje. Zasluge za to ima prav gotovo tudi naš član Anej Doplihar, ki pridno niza dobre uvrstitve na evropski in svetovni ravni.

V društvu paraplegikov severne Primorske se lahko pohvalimo kar z dvema nastopajočima parakolesarjema, zato sva se z referentom za šport Branetom tudi odločila, da ju pospremiva in spodbujava na tem tekmovanju.

In prav parakolesarji so imeli to čast, da so otvorili tekmo v kronometru in s tem tudi državno prvenstvo.

Po ogrevanju in začetni tremi sta se naša dva člana uspešno podala na pot in pridno premagovala naporen klanec, kajti letošnji kronometer za državno prvenstvo ima predznak gorski, kar pomeni, da je proga speljana v klanec, zaradi česar je kolesarjenje še težje in med časi kolesarjev prihaja do večjih razlik.

Anej Doplihar je s progo opravil zelo dobro, prav malenkost slabše pa tudi Marko Sever, pri katerem se pozna predvsem pomanjkanje nastopanja na tekmovanjih.

Ker pa so tekmovalci v parakolesarstvu tako kot pri ostalih para športih, razdeljeni v skupine glede na stopnjo poškodbe, smo v četrtek dobili kar dva državna prvaka. Oba sta bila prva v svoji kategoriji. Za ta uspeh jima še enkrat prisrčno čestitamo!

Največ pozornosti na tej tekmi pa sta seveda požela Urška Žigart, zmagovalka pri ženskah in Tadej Pogačar, ki je z naskokom pokuril vso konkurenco.

Omeniti velja še zanimivo naključje, katerega si bo prav gotovo zapomnil naš Anej Doplihar, ki je prav na dan ko je osvojil naslov v kronometru, praznoval svoj 30-ti rojstni dan. Za okroglo obletnico smo mu vsi člani prisrčno čestitali, ter mu zaželeli sreče, zdravja in še veliko tekmovalnih uspehov!

Polni lepih vtisov smo se vrnili domov in se z mislimi na ta čudovit dan podali na zaslužen počitek.

Sebastjan Ferfolja

Galerija fotografij

Predstavitev društva paraplegikov severne Primoske

Društvo paraplegikov severne Primorske je bilo ustanovljeno leta 1979 z namenom združevanja, pomoči in zastopanje interesov paraplegikov in tetraplegikov, ki so si zaradi takšnega ali drugačnega vzroka poškodovali hrbtenico. To je naše osnovno poslanstvo. Tako skušamo skozi naš poseben socialni program glede na potrebe pomagati članom pri težavah, ki jih imajo.

Več o našem društvu

Predstastavitev - Društvo paraplegikov severne Primorske

Naši financerji in sponzorji

Back to top